Gå på spa och koppla av

Vi lever definitivt i hektiska tider. Och utifrån vad som pågår runt om i världen så har det nog aldrig varit viktigare än nu att faktiskt ta sig tid att koppla av. Att gå på  spa i sverige har föga överraskande blivit väldigt mycket mer populärt den senaste tiden. Förmodligen för att fler personer får upp ögonen för vilken stor skillnad det kan göra i vardagen. Men varför bör man egentligen välja spa?

Den grundläggande idén med ett spa är att det ska utgöra en sorts frizon där man får chansen att återhämta sig utan att behöva tänka på omvärldens förväntningar och hektiska tempo. Helt enkelt ett sätt att pausa och fokusera på nuet. Sedan åtminstone 1800-talet har spa varit en given tradition runt om i världen, och många människor vittnar om vilken enorm skillnad det gjort. Fast varför är det viktigt att koppla av?

Avkoppling, sömn och lugn är alla lägen där kroppen får en chans att återhämta sig. Detta gäller såväl på fysisk som mental nivå. För i det vardagliga livet utsätter vi oss ständigt för saker som bryter ned vår kropp. Detta är en del av den naturliga processen. Muskelfibrer bryts ned för att byggas upp och celler nyskapas och drar nytta av tidigare erfarenheter. Till hjälp för detta har kroppen ett flertal olika hormoner. Men under perioder av stress så klarar kroppen inte av att hålla rätt nivåer av de hormon som är nödvändig får återhämtning. Därför är det viktigt att även ta sig tid att slappna av.